fbpx
2016. március 11.

Halnevelő kutatóbázis avatóünnepsége

A Halászati Operatív Program mintegy 170 millió forintos támogatásával elkészült Intenzív halnevelő kutatóbázis ünnepélyes átadására került sor 2016. március 11-én a Kaposvári Egyetemen. Az eseményen több társintézmény vezetője és oktatója mellett részt vett Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja, Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, valamint Farkas Éva az MVH Somogy Megyei Kirendeltségének vezetője.

A rendezvény a Kaposvári Egyetem Rektori Tanácstermében kezdődött, melyet Prof. Dr. Tossenberger János az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja nyitott meg. A résztvevőket Prof. Dr. Szávai Ferenc rektor és Dr. Borbás Zoltán kancellár köszöntötte. Az egyetemi vezetők mellett köszöntőt mondott Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. Ezt követően Dr. Kucska Balázs projektvezető mutatta be a projektet. Elmondta, hogy a Kaposvári Egyetem több évtizedes múlttal rendelkező halászati kutatási infrastruktúrájának továbbfejlesztésével innovatív haltenyésztési kutatási és hozzá kapcsolódó oktatási bázis jött létre. Ez lehetőséget biztosít intenzív haltenyésztési technológiák kidolgozására és innovatív haltakarmányok kifejlesztésére. Az épületben kialakításra került az egyetemi oktatási munkát támogató demonstrációs akvapónia rendszer, etológiai és vízminőségi laboratórium, valamint egy korszerű tanterem is. A gyakorlat orientált K+F+I munkát a régió haltenyésztőivel és takarmánygyártó cégekkel együttműködve kívánják végezni. A cél, hogy a kutatások eredményei ne csak az intenzív rendszerekben, hanem a fél-intenzív és extenzív gazdaságokban is felhasználhatóak legyenek, tovább növelve a magyar halászati szektor versenyképességét, hangsúlyozta Dr. Kucska Balázs.
 
Ezt követően a Kaposvári Egyetem és a szegedi Gál Ferenc Főiskola között 2010-ben kötött együttműködési megállapodás megújítására került sor. A két felsőoktatási intézmény szorosabb kapcsolatot tervez a jövőben az agrárképzési programok, tananyagok, személyi és tárgyi feltételek fejlesztésében. A tervezett együttműködés keretében a felek rendelkezésére álló infrastruktúra és humánerőforrás segítségével kerülnének korszerűsítésre felsőoktatási alap- és mesterképzések, OKJ képzések, pedagógus továbbképzések, fejlesztő programok és képzések agrárszakemberek részére, valamint továbbképzések egyházi és civil szervezetek munkatársainak. A megállapodást a Kaposvári Egyetem részéről Prof. Dr. Szávai Ferenc rektor, Dr. Borbás Zoltán kancellár, Prof. Dr. Tossenberger János az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja, a Gál Ferenc Főiskola képviseletében Dr. Kozma Gábor rektor és a fenntartó részéről Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök látta el kézjegyével.
 
Ezután következett a Halnevelő kutatóbázis ünnepélyes átadása, mely során Prof. Dr. Tossenberger János dékán felkérte Prof. Dr. Szávai Ferenc rektort és Farkas Éva kirendeltségvezetőt a szalag átvágására. Az épületet Dr. Kiss-Rigó László püspök áldotta meg. A program végén a vendégek megtekinthették a próbaüzemen már túl lévő új kutatási egységet.

 

Utoljára frissítve: 2016. március 11.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat