fbpx

hazai fejlesztésű zöldségszalámi

Gödöllő, 2021. január 7. – Különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. szoros együttműködése révén. Nemcsak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet.

Utoljára frissítve: 2021. január 07.

Bemutatkozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma

Online sajtótájékoztató keretei között mutatkozott be a 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásban tovább működő Szent István Egyetem leendő kuratóriuma. A testület tagjai és a rektor beszámoltak a közös jövőképről, melynek értelmében az Egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években, nagy hangsúlyt fektetve a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati oktatás és a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítésére. A megindult átfogó megújulási program során az Egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára.

SZIE GTKK tehetséggondozás

Kurzusokat, vitaesteket szervezett és egy tanulmánykötetet is kiadott a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Baka József Szakkollégiuma, amely másfél millió forint pályázati forrást fordíthatott tehetséggondozásra. Az elsődleges cél az volt, hogy a végzős hallgatókat felkészítsék a munkaerő-piaci kihívásokra.

Utoljára frissítve: 2020. december 29.

Gasztronómiai elismerésben részesült a Zselicvad

A Magyar Konyha Kiadó elismerő oklevelében részesült a Szent István Egyetem (SZIE) Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpont "Zselicvad" Vadfeldolgozója.

Utoljára frissítve: 2020. december 18.

Csillogó gyermekszemek és feldíszített iskola várta a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Karának dolgozóit és hallgatóit Almamelléken

Csillogó gyermekszemek és feldíszített iskola várta a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Karának dolgozóit és hallgatóit Almamelléken. A tanító szakos fiatalok immár harmadik alkalommal szerveztek gyűjtést a mélyszegénységben élő családok számára. Így idén is egy busznyi adománnyal varázsolták szebbé a tanulók karácsonyát.

Utoljára frissítve: 2020. december 18.
2020. december 15.

EDUCATIO 2021

21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás (2021. január 21-23.)

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai- és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. 

Utoljára frissítve: 2020. december 15.

Varga János, Rusvai Miklós, Fodor László*

Állatorvostudományi Egyetem, Mikrobiológia és Járványtan Tanszék, 1143 Budapest, Hungária Krt. 23-25.

A coronavírusok és az általuk okozott betegségek széles körben előfordulnak a különféle állatfajokban és az emberben egyaránt. A házi és a vadon élő állatfajokban nagyszámú coronavírus faj ismert, ezek túlnyomó többségének a gazdaspektruma szűk, az egyes vírusok többnyire csak a neki megfelelő, illetve a velük közeli rokon fajokat betegítik meg, esetenként jelentős gazdasági veszteségeket, elhullásokat okoznak. Emberben, ez ideig legalább 7 coronavírus faj okozhat fertőzést. Közülük 4 (HCoV-229E, -OC43, -NL63 és a -HKU1), régiónként eltérő gyakorisággal világszerte előfordul. Főleg téli időszakban, megfázáshoz társulva okoznak enyhe felső légúti tüneteket (hőmérséklet emelkedés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás), ritkán légcsőgyulladást, tüdőgyulladást, gastroenteritist stb. (1). Ezek a tünetek néhány nap elteltével rendszerint maguktól megszűnnek, a gyógyultak vérsavójában a fertőzést okozó vírustörzzsel szemben ellenanyagok mutathatók ki.  Ezeknek a humán coronavírus fertőzéseknek, eddigi ismereteink szerint nincs köze az állatokhoz. További 3 faj, a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)-CoV, a MERS (Middle East Respiratory Syndrome)-CoV, továbbá a jelenlegi járványt (Coronavírus Disease-19) okozó SARS-CoV-2 azonban különféle állatfajokat és az embert egyaránt képes megbetegíteni. A virológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy ez utóbbi vírusok, nagy valószínűséggel, trópusi, szubtrópusi területeken élő, tünetmentesen fertőzött denevérekből eredtek és ezekből közvetlenül vagy néhány más állatfaj közvetítésével jutottak át emberbe, ezt követően pedig emberről emberre terjedve okoztak, illetve okoznak kiterjedt járványokat.

Utoljára frissítve: 2020. december 10.

IN MEMORIAM Prof. Dr. Fehér István

A Szent István Egyetem, Kaposvári Campus, valamint az Agrár-és Környezettudományi Kar vezetése mély megrendüléssel tudatja, hogy egykori munkatársunk, Prof. Dr. Fehér István professzor emeritus, a Géptan Tanszék megalapítója és egykori vezetője, életének kilencvenkettedik évében 2020. december 8-án, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt.

Utoljára frissítve: 2020. december 10.

Hallgatók a Gazdaságtudományi Karon

Új, népszerű szakokkal erősít a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gazdaságtudományi Kara. Az egyetemi integráció lehetőséget nyújt olyan kihelyezett képzések indítására, mint az országosan is rendkívül népszerű gazdálkodási és menedzsment szak. Emellett többek között informatikai képzési területtel is bővül az oktatási portfólió, de új mesterszakokra is jelentkezhetnek a felvételizők.

Piacképes ötletek – sikeres a vállalkozói kurzus

Tőzsdei elemző alkalmazás, interaktív társasjáték, a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló megoldás – többek között ilyen innovatív ötleteteket mutattak be a fiatalok a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán. Az INPUT Program és az Innovációs és Tudástranszfer Iroda második alkalommal rendezte meg a Start Your Business – Vállalkozói kurzus és ötletversenyt. Az esemény a vírushelyzet miatt online formában valósult meg.

Utoljára frissítve: 2020. december 07.

online tdk

A tavaszihoz hasonlóan online formában valósult meg a 2019/2020-as őszi TDK fordulója a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gazdaságtudományi Karán. 17 hallgató két szekcióban mutatta meg tehetségét.

Utoljára frissítve: 2020. december 01.

schmidt gyaszhir

Életének 86. évében, 2020. november 18-án elhunyt Schmidt János, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és nemzetközi takarmányozástudomány kiemelkedő tudósa, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának professor emeritusa, a SZIE Kaposvári Campus díszdoktora.

Utoljára frissítve: 2020. november 24.

villamos uzemmernok 1

Új műszaki képzéseket is kínál a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa. A felvételizők gépészmérnöki és villamos-üzemmérnök alapszakra is jelentkezhetnek. A régió vállalkozásai régóta vártak erre, hiszen hosszú évek óta szenvednek a mérnökhiánytól. Így a jövőben ösztöndíjprogramokkal segítenék a hallgatókat, akiket jól fizető állások is várnak a cégeknél.

Utoljára frissítve: 2020. november 21.

Vízágyas matracokon pihenhetnek a Szent István Egyetem tehenei az optimális tejtermelés érdekében

Meglehetősen komfortosan érezhetik majd magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol folyamatban van egy precíziós tejtermelő laboratórium megépítése. A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd – számol be a forradalmi fejlesztésről dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője.

A legszebb konyhakertek között az ovisok élményportája

Országos kitüntetést kapott a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája. Az intézményben kialakított élményporta ugyanis közösségi kategóriában elnyerte a Magyarország Legszebb Konyhakertje címet.

Utoljára frissítve: 2020. november 19.
2020. november 07.

Nyílt napok (online)

Hallgatók campus területén

Megnéznéd az egyetemet közelebbről? Vagy csak beszélnél valakivel, aki minden felmerülő kérdésre konkrét választ tud adni? Gyere el nyílt napunkra!

Utoljára frissítve: 2021. január 15.

20201015 erasmusdays 1

Miért érdemes élni az Erasmus+ Program adta lehetőséggel? Elsősorban erre keresték a választ munkatársak, oktatók és hallgatók Kaposváron.

Utoljára frissítve: 2020. november 02.

helstabmartin 1903

Helstáb Martin, a Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Kar mozgóképkultúra és média szakirányon idén diplomázott hallgatója a Legjobb Kísérleti Animáció díj elismerésben részesült a 65. Országos Függetlenfilm Fesztiválon.

Utoljára frissítve: 2020. november 02.

20201031 MRKAB2020 1

Továbbra is Prof. Dr. Tossenberger János vezeti a Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottságát, Dr. Szalka Éva társelnök támogatásával – többek között erről is döntött pénteken a testület. A Szent István Egyetem Kaposvári Campusán tartott ülésen fontos kérdésekről szavazott a bizottság.

Utoljára frissítve: 2020. október 31.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetések

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusának két dolgozója is magas rangú állami elismerésben részesült október 23-a alkalmából.

Utoljára frissítve: 2020. november 03.

Ezüstéremmel tértek haza futóink a 26. MEFOB Váltófutás – Rókaűzők versenyről

Először szerzett dobogós helyezést a Szent István Egyetem Kaposvári Campus a Rókaűzők futóversenyen. Az oktatói csapat hatalmas teljesítménnyel, a dupla maratoni táv megtétele után ezüstérmesként ért be a célba.

Felvételi

A 2021 februárban induló képzések jelentkezési határideje 2020. november 15. az E-felvételi felületen. A szabályok és tudnivalók a Felvételi tájékoztatóban tanulmányozhatók.

Utoljára frissítve: 2020. október 29.

emberek csapat 1903

A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Online Hallgatói Innovációs Mentorhetet szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 26-29. között. A mentorhét célja, hogy az innovációk iránt érdeklődő hallgatókat bevezesse az innovációk menedzsmentjének világába, illetve ezzel párhuzamosan segítse az érdeklődő hallgatók felkészülését az Innovázió 1.0 Hallgatói Innovációs Ötletversenyre.

gtk tdk 2020

A Szent István Egyetem Kaposvári Campus Gazdaságtudományi Kar 2020/2021. tanév őszi félévében várhatóan 2020. november 25-én rendezi meg a Kari Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK), amelyre nagy szeretettel várja a jelentkezőket. Szeretnénk, ha ezen a rendezvényen is minél több tehetséges hallgató munkáját ismerhetnénk meg.

Utoljára frissítve: 2020. október 19.

Hallgatók könyvtárban

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa Tudományos Diákköri Konferencia felkészítő kurzust rendez az Agrár- és Környezettudományi Kar hallgatói számára.

Utoljára frissítve: 2020. október 18.

Csirkefarm

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa és a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program által 406 millió forint európai uniós támogatást nyert kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására.

EDUAGRI - Multilevel education system for agile agrifood chains

Interaktív oktatótermeket alakítanak ki, új képzéseket, tananyagokat, valamint a világ meghatározó élelmiszeripari cégeinek adatbázisait összefogó keresőszoftvert fejlesztenek a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán. Az összesen több mint 81 millió forintból megvalósuló projekt célja a horvát-magyar határmenti térségben működő élelmiszerláncok megerősítése.

Utoljára frissítve: 2021. január 14.

Hallgatói Innovációs Ötletverseny a Szent István Egyetem hallgatói részére

A Szent István Egyetem Innovációmenedzsment Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervez az Egyetem hallgatói részére 2020. október 12-november 30. között. A verseny célja, hogy az Egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

Utoljára frissítve: 2020. október 12.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat