fbpx

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga

Nincs emelt szintű érettségid, de szeretnél diplomát? Hallottál az emelt szintű érettségit kiváltó felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáról?

Amennyiben 2005 előtt érettségiztél, a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a felsőoktatásba történő jelentkezésed benyújtásával egyidejűleg jelentkezz az E-felvételi rendszerben, a felsőoktatási intézmények által szervezett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára. Itt egyben kiválaszthatod, hogy milyen vizsgatárgyból szeretnél felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tenni.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára csak a jelentkezési időszakban (2020. decembertől 2021. február 15-ig) lehet jelentkezni az E-felvételi felületén.

Ezt a vizsgát csak egyszer, kizárólag a behívó felsőoktatási intézményben (abban, amit elsőként jelöltél meg) és a vizsgabehívóban szereplő időpontban teheted le, pótlásra, más vizsganapra vagy más intézménybe történő átkérésre nincs lehetőség.

A vizsgabehívót a felsőoktatási intézmény küldi meg részedre, amely tartalmazni fogja a vizsga napját, kezdetének időpontját, lebonyolításának részletes szabályait, a vizsgához esetleg szükséges segédeszközök felsorolását (ezeket a jelentkezőnek kell vinnie magával), a vizsgaeredmény nyilvánosságra hozatalának módját, valamint a betekintési és jogorvoslati lehetőség részleteit.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsgád eredménye akkor "megfelelt", ha eléri a 45%-ot. Ebben az esetben kiváltja az emelt szintű érettségit, és ezzel teljesíted az emelt szintű érettségi feltételét. Abban az esetben, ha olyan tárgyból tettél vizsgát, amiből érettségi pontot is lehet számolni, az 50 többletpontot is megkapod.

A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga követelményrendszere megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján, a www.oktatas.hu oldalon.

Figyelem! A felsőoktatási felvételi szakmai vizsga eredménye kizárólag csak az adott felsőoktatási felvételi eljárásban használható fel, és nem eredményez az adott tantárgyból emelt szintű érettségi eredményről szóló bármilyen igazolást vagy tanúsítványt.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2020. október 08.
© 2020 Szent István Egyetem Kaposvári Campus. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat